Търсенето Ви не даде резултати: 

Можете да потърсите отново, като следвате тези съвети:

  • Проверете правописа, опитайте със синоними
  • Ограничете търсенето до един или два термина
  • Използвайте по-малко специфични думи, с една по-обща дума може да намерите повече продукти

TEFAL SECURE 5 NEO

SECURE 5 NEO 5-степенна защитна система

Реф. №: P2534432

Най-важното
  • 5-степенна система за сигурност

    1.Работен клапан

    2.Индикатор за налаягането

    3.Обезопасяващ клапан

    4.Автоматично заключване 

    5.Уплътнение на капака

Рецепти
Функции
Източник на топлина Индукционен, газов, електрически, керамичен, халогенен  
Брой на защитните устройства 5  
Система за изпускане на пара Стандартен  
Pressure indicator    
Dishwasher safe details Only pot /no lid  
Number of cooking programs 2  
Система за отваряне/затваряне Плъзгащ се  
Материал на кофичката Неръждаема стомана  
Вътрешно покритие/слой Матов полиран  
Външно покритие/слой Матова полирана неръждаема стомана  
Тип дръжки на кофичките Фиксиран  
Инструкции и ръководство
Често задавани въпроси
Приложението вече не е съвместимо с Android, версия 4.4.4 или по-ниска поради засилена защита на данните.

Доколкото е възможно, препоръчваме да актуализирате устройството си до по-висока версия на Android или да използвате друго съвместимо устройство.

Актуализациите не само ще ви позволят да се насладите на по-богато изживяване с нови функции и съвместимост с най-новите технологии, но също така ще ви защитят срещу възможни уязвимости в сигурността, които са отстранени в най-новите версии.
Тенджерата под налягане може да се отвори след като е била охладена и след намаляване на вътрешното ѝ налягане (когато индикаторният щифт за заключване или индикаторът за налягане (в зависимост от модела) са слезли напълно до долу).
Можете да използвате тенджерата под налягане, за да готвите на пара. Това е висококачествен метод за готвене например на зеленчуци – той запазва витамините и хранителните свойства.
-използвайте не повече от 750 ml (6 чаши) вода.
-използвайте парната кошница; поставете я върху поставката или я окачете от нитовете на тигана (в зависимост от модела) и се погрижете храната да не се потапя под водата.
Не оставяйте храна в тенджерата под налягане преди и след готвене. Поставяйте приготвената от Вас храна в затворена кутия в хладилника.
Проверете:
• Времето за готвене,
• Източникът за топлина е достатъчно усилен след достигане на необходимото налягане,
• Клапанът на регулатора на налягането е на правилната позиция,
• Количеството течност е достатъчно.
Готвенето под налягане може да Ви спести до 3 пъти повече време от готвенето с обикновена тенджера. Започнете от книжката с рецепти/инструкции, която е доставена заедно с тенджерата Ви. Когато схванете принципа, можете да го приложите върху другите рецепти. Погрижете се да включвате поне по 250 ml (2 чаши) течност.
Има 2 метода:
Бавно освобождаване – постепенно завъртете ключа за програми в позицията за изпускане на пара. Това се използва за варени ястия, зеленчуци, месо и риба.
Бързо освобождаване – поставете тенджерата под течаща студена вода, като насочите водата върху металната част на капака. Това се прави за течни ястия като например супи, ориз, тестени изделия, млечен пудинг, яйчен крем, смесици между сладкиш и пудинг, рецепти със съдържание на ориз или тестени изделия и рецепти с високо течно съдържание, за да се избегне излизането на течност от клапана за парата заедно с парата, която изпускате чрез клапана на регулатора за налягането.

Когато индикаторът за налягане е спуснат, това означава, че всичкото налягане е било освободено.
През първите 5 минути е нормално да няма налягане. Температурата на тенджерата все още се покачва. Но ако все още няма налягане след първите 5 до 10 минути, тогава проверете:
• котлонът е включен и източникът на топлина отдава максимална топлина;
• капакът е правилно затворен;
• уплътнението е правилно позициониран и не е мръсно или извито;
• имате достатъчно вода в тенджерата: поне 250 ml (2 чаши);
• превключвателят за налягане е правилно зададен (в зависимост от модела);
• индикаторът за заключване или индикаторът за налягане не е блокиран (в зависимост от модела);
във всеки случай се консултирайте с книжката на потребителското ръководство за Вашата тенджера под налягане.
Използвайте подходящи източници на топлина. Вижте инструкциите за употреба по отношение на издръжливостта на източници на топлина. Моделите, които имат нашата изключителна основа Diffusal, работят много добре на всички типове повърхности за готвене, включително индукциионни котлони. Използвайте котлон с диаметър, който е равен или по-малък от диаметъра на основата на тенджерата под налягане.
• Тенджерата под налягане е препълнена.
• Топлината е твърде висока.
• Индикаторът за налягане, индикаторният щифт за заключване или устройството за безопасност са блокирани поради неправилна поддръжка и предотвратяване на нормалната работа.
Преди да отворите тенджерата се погрижете да я освободите от всичката пара, както и индикаторният щифт за заключване да бъде свален. Ако сте сигурни, че всичката пара е излязла от тенджерата, разклатете я и проверете дали индикаторният щифт за заключване или индикаторът за налягане (в зависимост от модела) са долу. Ако това не е така, прокарайте тенджерата под студена вода и опитайте отново да я отворите.
Можете да използвате тенджерата като голям тиган за сосове или за супи. За тази специфична цел можете да закупите стъклен капак за Вашата тенджера под налягане.
Можете да готвите почти всичко в тенджера под налягане: супи, месо, риба и зеленчуци, като можете също да приготвяте и вкусни десерти. За идеи за пълни рецепти се обърнете към книжката с рецепти на Вашата тенджера под налягане или към уеб сайта.
• Изключете източника на топлина.
• Оставете тенджерата под налягане да изстине.
• След като отворите тенджерата под налягане, проверете дали всичката пара е излязла и дали индикаторът за заключване е на правилното си място (в зависимост от модела).
• Проверете и почистете всички работни части и проверете състоянието на уплътнението.
Ако проблемът не изчезне, занесете Вашата тенджера под налягане (с всичките ѝ части) на препоръчан център за поддръжка.
Повечето тенджери под налягане са с настройка 1 за храни като зеленчуци и настройка 2 за месо и замразени храни.
Готвенето започва тогава, когато регулаторният клапан за налягането пусне постоянен поток от пара и издава постоянен съскащ звук, като в този момент трябва да намалите температурата и да изчислите времето за готвене, дадено в рецептата. При Nutricook втори звуков сигнал ще предупреди да се намали температурата за краен етап на готвене при умерена пара.
Това ще доведе до-бавно натрупване на налягане, но времето за готвене ще бъде същото (след активиране на работния клапан).
Кошницата е задължителна при готвене на пара. При варене можете да избирате дали да я използвате или не.
За готвене директно в тавата винаги добавяйте минимално количество течност или поне равно на 2 чаши (25 сантилитра или 8,8 UK течни унции).
За готвене на пара, налейте 75 сантилитра (26 UK течни унции) вода на дъното на тавата.
Максимално напълване: не пълнете тенджерата под налягате над 2/3 от височината на тавата.
Предупреждение: ако тенджерата под налягане е затоплена без течност вътре, трябва да бъде проверена от оторизиран сервизен център.
За приготвяне на големи парчета месо и храни с обвивка (цели наденици, език, птици...), Ви съветваме да ги набодете с нож или вилица преди готвене. Всъщност по време на готвене те могат да съдържат вряща течност и да образуват пръски.
Задължително е тенджерата под налягане да бъде проверена от оторизиран сервиз след 10 години употреба.

ИЗМИВАЙТЕ ТЕНДЖЕРАТА:
• След всяка употреба измивайте тенджерата, кошницата и уплътнението с вода и препарат за съдове. Не използвайте белина или хлорирани продукти.


ИЗМИВАЙТЕ КАПАКА (*в зависимост от модела на тенджерата под налягане):
• Мийте капака и уплътнението поотделно с гъба и препарат за съдове.
• Изсушете ги и поставете отново уплътнението в капака.
Внимание: Ако имате таймер, никога не го дръжте под течаща вода.


ИЗМИВАЙТЕ КАПАКА И МОДУЛА* (*в зависимост от модела на тенджерата под налягане):
• След всяка употреба е препоръчително да извадите контролния модул, за да го измиете.
• Обърнете капака и използвайте монета, за да развиете фиксиращата гайка на модула.
• Мийте модула и капака с гъба и препарат за съдове.
Внимание: никога не дръжте таймера под течаща вода.
• Закрепете отново модула на капака, уверете се, че превключвателят за позиция съответства на пиктограмата „отворена тенджера под налягане“ и челюстите са притиснати към капака. Обърнете тенджерата и затегнете гайката.


СЪДОМИЯЛНА МАШИНА:
В зависимост от модела, броят на частите, които се мият в съдомиялна машина, е различен.
За някои модели само тенджерата може да се мие в съдомиялна машина.
За други само тенджерата и капакът, но не и модулът, могат да се мият в съдомиялна машина.
За модел ClipsoMinut' Duo, никоя от частите не е подходяща за съдомиялна машина.
Бележка: Уплътненията, таймерите и модулите не се мият в съдомиялна машина.


ПРОВЕРЯВАЙТЕ ПРЕДПАЗНИТЕ УСТРОЙСТВА:
1) Ако имате продукт със сменяем модул:
Когато почиствате модула, използвайте възможността да проверите дали предпазните устройства не са възпрепятствани.
• Отвор за изпускане на пара: проверете визуално срещу светлина дали отворът не е възпрепятстван. Ако е така, задръжте го под течаща вода.
• Проверете дали работният вентил е подвижен, като изберете пиктограмата „зеленчуци” и я натиснете.
• Защитен вентил: натиснете силно с клечка за уши върху централната част на тръбата, която трябва да бъде подвижна.
• Уплътнението: след всяко готвене почиствайте уплътнението и жлеба с гъба и препарат за съдове. Върнете го обратно в жлеба.

2) За други продукти:
• Работен вентил: махнете вентила, почистете го под течаща чешмяна вода.
• Отвор за изпускане на пара: проверете визуално срещу светлина дали тръбата не е възпрепятствана. Ако е така, задръжте го под течаща вода.
• Защитен вентил: Натиснете леко вентила. Би трябвало да се движи лесно.
• Уплътнението: почиствайте уплътнението с гъба и препарат за съдове след всяко готвене. Поставете го обратно в жлеба.
Ако имате стандартна тенджера под налягане, внимателно почистете видимата част от уплътнението и ръба на тенджерата.
При алуминиевите модели повторете операциите „при първоначална употреба“ със сода бикарбонат (вижте инструкциите). При моделите от неръждаема стомана почиствайте тигана с телена кърпа за чистене и специализиран почистващ препарат за неръждаема стомана. Никога не използвайте белина.
Уплътнението трябва да се сменя всяка година. Ако Вашата тенджера не произвежда никакво налягане или ако парата излиза под капака, проверете дали уплътнението е поставено правилно.

Подмяната на уплътнението за моделите със скоби (Cocotte minute или Actua):
Свалете старото уплътнение, уверете се, че гнездото съответства на уплътнението. Поставете новото уплътнение като притиснете с пръсти, докато го поставите в гнездото. Не използвайте предмет, за да предотвратите увреждане на уплътнението.


Смяна на уплътнение при други модели:
Извадете старото уплътнение и го сменете с новото.

Обърнете капака върху тавата. Сгънете дръжките надолу, ако моделът Ви го позволява.
Да, препоръчваме почистване на уплътнението на капака всеки път след готвене с гъба и препарат за миене, както и корпуса му за модели със сменяемо уплътнение.
При сменяеми уплътнения, за да ги поставите обратно на място се уверете, че надписът „lid side“ (страна към капака) е към капака.
Никога не слагайте таймера в съдомиялната или под течаща вода, тъй като не е водоустойчив.
Никога не използвайте разтворители.
Използвайте само чиста суха кърпа.
Проверявайте дали вентилите не са запушени преди всяка употреба. За да извършите проверката, вижте илюстрациите, съответстващи на Вашия модел тенджера под налягане.
• Уверете се, че превключвателят за позиция съответства на пиктограмата „отворена тенджера под налягане“.
• Проверете дали уплътнението е на правилното място.
• Ако отворите/затворите тенджерата под налягане по време на готвене, натиснете леко в средата на капака, за да го затворите.
• Само за тенджери под налягане ClipsoMinut'®, извадете уплътнението от капака и го измийте с течаща вода. Поставете го обратно в капака, без да го бършете.
След 10 на използване, Вашата тенджера под налягане ще трябва да бъде прегледана: направете това в одобрен център за обслужване.
Възможно е капакът да се изкриви, докато не започне херметизацията. В това няма нищо нередно.
Това са Torx винтове. Те имат жлеб и могат да се използват с плоска отвертка, така че при необходимост от смяна на дръжка или при разхлабена дръжка, можете да използвате плоска отвертка, за да я смените/затегнете. Можете да купите Torx отвертки в повечето железарии.
Проверете дали няма издуване, напукване или повреди по карбида на дръжката. Ако не забележите повреди, затегнете винтовете с помощта на плоска отвертка. Ако забележите нередности, трябва да смените дръжката.
Когато храни като ориз, които съдържат както протеин, така и въглехидрати, се готвят на висока температура, аминокиселините и захарта ще се отделят и ястието ще придобие сив цвят. Това няма да засегне вкусът му и можете да му се насладите без никакви притеснения за безопасността си.
Точките и дъгите представляват отложени по повърхността на съда минерали, които се съдържат във водата, например калций, силикон, магнезий и желязо. Това не трябва да Ви притеснява.
Проверете следните точки:
• Намалихте ли топлината, когато клапанът за управление на парата започна непрекъснато да изпуска пара, произвеждайки постоянен свирещ звук?
• Изпуснахте ли пара след времето за готвене?
Ако оставите тенджерата под налягате да изпусне пара от само себе си без освобождаване на налягането, храната ще продължи да се готви, тъй като уредът ще е под налягане.
Когато времето за готвене е приключило, трябва да изключите топлината и да изпуснете парата.
Времето за готвене зависи от количествата, размера на хранителните продукти и личните Ви вкусови предпочитания.
Това е нормално за първите няколко минути.

Проверете следното:
• Източникът на топлина е достатъчно силен, в противен случай го увеличете.
• Количеството течност в резервоара е достатъчно.
• Работният вентил е разположен на 1/2 пиктограми или на пиктограмите за съставки.
• Тенджерата под налягане е затворена правилно.
• Няма повреда на уплътнението или ръба на купата.
• Уплътнението е правилно позиционирано в капака.

Ако проблемът продължава:
• Изключете източника на топлина.
• Преместете превключвателя на позицията на пиктограмата, където можете да видите как изпуска пара.

• Изчакайте индикаторът за наличие на налягане да се понижи.
• Отворете тенджерата под налягане.
• Почистете работния вентил и тръбата за изпускане на пара.
Постепенно превключете от позицията на готвене под налягане до позицията за освобождаване. Ако продължат да излизат частици (често при определени типове храна: леща...), върнете в позиция за готвене и освободете бързо под студена вода.
Поставете превключвателя за позиция върху един от символите за готвене, съответстващ на Вашата тенджера под налягане.

• За тенджери под налягане с 1 ниво на налягането, включително ClipsoMinut'®, не забравяйте да поставите превключвателя на следващата позиция:


• За тенджери под налягане с 2 нива на налягането, включително Clipso® + Precision, не забравяйте да поставите превключвателя на една от следните позиции:
Зеленчуци
Месо


• За продукти с 4 нива на налягането, включително Nutricook®, не забравяйте да поставите превключвателя на една от следните позиции:
Зеленчуци
Нишесте
Месо
Риба и морски дарове


Ако проблемът продължава, занесете уреда за проверка в оторизиран сервиз.
• Напълнете тенджерата: 250 ml течност, най-много 2/3 от височината ѝ или дори по-малко (в зависимост от типа храна и от рецептата).
• Затворете тенджерата под налягане: всички тенджери под налягане са проектирани по такъв начин, че ако не са затворени правилно, да не може да се натрупва налягане.
• Готвене: тенджерата под налягане трябва да бъде поставена върху източник на топлина, зададен на максимална степен. След няколко минути ще достигне температура от над 100 градуса по Целзий (110 или 120 градуса по Целзий в зависимост от вида или позицията на клапана на регулатора на налягането). Клапанът на регулатора на налягането позволява изпускане на парата: след това трябва да се намали огънят и да се изчисли времето за готвене. Тази операция позволява спестяване на електричество до 70 % в сравнение с обичайното варене.
• Край на готвенето, освобождаване на налягането: при изтичане на времето за готвене, източникът на топлина трябва да бъде изключен и всичката пара да бъде освободена чрез поставяне на клапана на регулатора на налягането в позиция за освобождаване на налягането. Така тенджерата под налягане ще може да бъде отворена. Можете да ускорите процеса по освобождаване на пара от тенджерата, като я поставите под течаща студена вода.
При излизане на пара под капака проверете дали:
• Капакът е затворен правилно; пломбата е поставена правилно в капака,
• Мръсна ли е пломбата? Ако е така, почистете я;
• Уплътнението е в добро състояние – не забравяйте да го сменяте всяка година;
• Подходяща ли е все още пломбата за употреба?
• За модели Authentique – затягането достатъчно ли е?
• Има ли щети или вдлъбнатини по покритието?
• Капакът, клапанът за безопасност и индикаторът за налягане чисти ли са?
• Проверете ръба на тенджерата под налягане за щети.
Тенджерата под налягане има няколко системи, които гарантират пълна безопасност при работа.
• Система за безопасно затваряне (в зависимост от модела): тенджерата под налягане е оборудвана със система за безопасност, която предотвратява повишаване на налягането, ако капакът не е напълно или правилно затворен. Ако капакът не е поставен правилно, системата за безопасност ще предотврати повдигането на индикаторния щифт за заключване и впоследствие натрупването на налягане.
• Безопасна система за отваряне (в зависимост от модела): ако тенджерата е под налягане, индикаторният щифт за заключване ще се повдигне и ще предотврати отварянето. За да може щифтът да падне, трябва да освободите налягането и само тогава ще е възможно да се отвори тенджерата под налягане. Проверете позицията на индикаторния щифт за заключване или индикатора за налягане (в зависимост от модела). Щифтът трябва да е в ниска позиция, за да може да се отвори тенджерата.
• Безопасност при прекомерно налягане: ако по време на готвенето отворът за парата бъде блокиран, ще се задействат системите за безопасност при прекомерно налягане:
1) Първи етап: клапанът за безопасност ще отпусне налягането.
2) Втори етап: уплътнението ще позволи отпускане на налягането между капака и тенджерата.
3) Трети етап (в зависимост от модела): индикаторният щифт за заключване ще се повдигне над дръжката и ще позволи вертикалното отпускане на налягането. За да можете да отворите Вашата тенджера под налягане, след като тя е била охладена, щифтът за заключване трябва да е поставен на мястото си.
Занесете я за проверка при оторизиран сервизен партньор.
Тенджерите под налягане, които се използват върху котлон, достигат приблизително 118 °C върху символа за пилешко месо и приблизително 111 °C върху символа за зеленчуци.
Тенджерите под налягане работят под налягания от 13 lb/psi - 0,9 атмосфери за месо и 8 lb/psi - 0,55 атмосфери за зеленчуци.
Само без капака, особено за предварително запържване на храна.
Готвенето започва тогава, когато регулаторният клапан за налягането пусне постоянен поток от пара и издава постоянен съскащ звук. В този момент трябва да намалите температурата и да изчислите даденото в рецептата време за готвене.
Сложете капака наопаки върху тенджерата, защото това ще удължи живота на уплътнението.
• Проверете дали сте запълнили тенджерата с поне 250 ml течност.
• Проверете дали уплътнението е на правилното си място. Някои модели имат белег по капака, който е на една линия с малък отвор в уплътнението. Ако белегът и отворът не са на една линия, това ще се отрази на налягането.
• Уплътнението може да е замърсено или изкривено и трябва да се замени. Уплътнението трябва да се сменя всяка година.
• Проверете дали регулиращия клапан е чист и дали не е задръстен от хранителни остатъци.
• Проверете дали ръбът на тенджерата е в добро състояние, както и за изкривявания по тенджерата.
• Регулиращият клапан е неправилно поставен или регулаторът не е на позиция 1 или 2 (в зависимост от модела). Прочетете книжката с упътвания, за да разберете кой е подходящият метод за Вашия модел.
• Топлината е твърде ниска. Винаги използвайте висока топлина, за да се образува налягане в тенджерата. Когато това се случи и получите силен поток от пара, намалете температурата, за да бъде равномерна топлината, като от този момент трябва да започнете отброяването. Всички рецепти изискват температурата на източника на топлина да бъде намалена при достигане на необходимото налягане.
• Индикаторът за заключване е заседнал. Това е индикаторен щифт за заключване или индикатор за налягане (в зависимост от модела), който се издига при натрупването на налягане в тенджерата и спада при освобождаване на налягането. Ако налягането не се покачи, възможно е индикаторът да трябва да се почисти. Прочетете упътването за инструкции за почистване за Вашия модел.
• Проверете дали правилно сте поставили капака.
То се използва по време на транспортиране, за да не залепнат капака и уплътнителите. Не съществува никаква опасност, но ако желаете, можете да го измиете преди ползване.
Тенджерата под налягане е предвидена да е издръжлива и да се адаптира към развитието на семейството.
Следват препоръчителните вместимости в литри:
• за 1 до 4 души: 3 до 4,5 литра
• за 4 до 6 души: 6 литра
• за 6 до 8 души: 7,5 до 8 литра
• за 7 до 10 души: 10 литра
Това е така, защото готвенето под налягане е много по-бързо от традиционното готвене.
Затова времената за готвене трябва да се спазват стриктно за добри резултати.
Някои модели имат специфични програми за месо или зеленчуци, предназначени за оптимално готвене.
Тенджерата под налягане позволява варене (продуктите се потапят във вода с или без кошницата) или готвене на пара (продуктите се поставят в кошницата над обозначението за водата).
Може да се използва и за бавно варене или сотиране преди готвене под налягане или дори задушаване с капак, но без увеличаване на налягането.
Не, таймерът е проектиран за единична употреба.
Той управлява 2-та етапа на готвене, налягането и щадящото готвене. За целта трябва да се прибере в предвиденото място на капака.
Не, силно препоръчваме да не използвате тенджерата под налягане за пържене, тъй като може да се повреди.
Не поставяйте тенджерата под налягане във фурната. Договорната гаранция няма да се прилага, ако тази инструкция не бъде спазена.
Моля, отидете на раздел „Аксесоари“ на интернет страницата, за да намерите лесно всичко необходимо за Вашия продукт.
Открийте по-подробна информация в раздел Гаранция на тази интернет страница.