Карфиолени стекове с пържени морковени пръчици
- Общо време 1ч. 15мин.
- 20мин.
Приготвяне - 25мин.
Приготвяне - 30мин.
Охлаждане
Съставки
2 порции
За пържените морковени пръчици:
20 г Соев сос
20 г Зехтин
10 г кленов сироп
20 г тахан
1 ч.л. Пушен червен пипер
1 ч.л. Чесън на прах
300 г моркови, нарязани на пръчици (3-4 броя)
За карфиолените стекове:
1 броя Карфиол
50 г Зехтин
100 г Лимонов сок
1 ч.л. Сушен чесън
1 ч.л. червен пипер
15 г Пчелен мед
Сол и пипер
2 щипки Чили на прах
8 с.л. Накълцан пресен магданоз (около 15 г)
За карфиолената майонеза:
250 г Сварени парчета карфиол
60 г Teчна сметана
20 г Зехтин
10 г вода
10 г Лимонов сок
1 ч.л. Пушен червен пипер
3 г Сол
Приготвяне
Стъпка 1 /8
В голяма купа смесетесоевия сос, зехтина, кленовия сироп, тахана, червения пипер, чесъна на прах, солта и черния пипер. Обелете морковите, разрежете всеки от тях на две по дължина. Нарежете всяка половинка на 3 мм лентички. Сложете ги в купата и ги мариновайте поне 30 минути, като разбърквате от време на време.
Стъпка 2 /8
Отстранете внимателно листата от карфиола. Поставете го върху дъска за рязане. Използвайте голям, добре наточен нож, за да отрежете 2 или 3 парчета с форма на стек и дебелина около 2 см. Сгответе карфиолените стекове с пържените картофки в тиган с подсолена кипяща вода. Извадете стековете по средата на времето за готвене, отцедете ги и досгответе пържените картофи. Отцедете и оставете настрана.
Стъпка 3 /8
В малка купа смесете заедно зехтина, лимоновия сок, чесъна, меда, червения пипер и чилито. Намажете едната страна на пържолите карфиол със зехтина и лимоновия сос. Подправете със сол и черен пипер.
Стъпка 4 /8
Включете уреда. Включете чекмедже 1. Изберете програма ЗЕЛЕНЧУЦИ на 180°C за 25 минути. Поставете намазаните с малко сос отгоре карфиолени стекчета върху грил решетката в чекмедже 1. Включете чекмедже 2. Изберете програма ЗЕЛЕНЧУЦИ на 180°C за 25 минути. Подредете морковите на един слой върху грил решетката в чекмедже 2. Натиснете START, за да започне готвенето и в двете чекмеджета.
Стъпка 5 /8
По средата на времето за готвене обърнете стековете и намажете другата страна с останалия сос. Обърнете лентичките от моркови.
Стъпка 6 /8
Проверете дали карфиолът е сготвен добре и коригирайте, ако е необходимо, според вашия вкус.
Стъпка 7 /8
В малък съд добавете парчетата сготвен карфиол, сметаната, зехтина, водата, солта, лимоновия сок и пушения червен пипер. Смесете всичко с ръчен пасатор докато се образува подобна на майонеза смес.
Стъпка 8 /8
Поръсете готовите пържоли от карфиол с лют червен пипер и нарязан на ситно пресен магданоз. Сервирайте с майонезата с карфиол и пържени морковени пръчици.