Пиле с пържени сладки картофи
- Общо време 55мин.
- 15мин.
Приготвяне - 30мин.
Приготвяне - 10мин.
Охлаждане
Съставки
4 порции
480 г Пилешки филета (4 бр.)
Сол, пипер
400 г Сладки картофи
1 с.л. Зехтин
1 с.л. Картофено нишесте
1 щипка Млян кориандър
25 cl Вода
1 Лимон
20 г Телешки бульон
60 г Соев сос
1 щипка Морска сол
40 г Натрошени лешници
Аксесоари
тиган
Приготвяне
Стъпка 1 /7
Уверете се, че сте отстранили дръжката Ingenio, когато готвите в тава и/или във фурната.
Стъпка 2 /7
Загрейте тиган на силен огън и изчакайте, докато термичното обозначение се оцвети напълно в червено, преди да добавите съставките. Намалете огъня и гответе пилето в продължение на 6 до 8 минути от всяка страна. Овкусете със сол и пипер. Преместете пилето в чиния и оставете настрана.
Стъпка 3 /7
Обелете сладките картофи, след което ги нарежете във форма за пържене. Накиснете картофите в студена вода за 10 минути, за да отстраните излишното нишесте (това ще ги направи по-хрупкави). Отцедете и ги подсушете с чиста кърпа.
Стъпка 4 /7
Поставете картофите в голяма купа и поръсете с малко зехтин, картофено нишесте и щипка млян кориандър. Смесете добре.
Стъпка 5 /7
Загрейте тигана на среден огън, добавете картофите и гответе в продължение на 15 до 20 минути, като увеличите огъня след 10 минути. Обръщайте периодично. Поръсете с малко морска сол. За да поддържате картофите горещи, прехвърлете ги в тава и ги оставете във фурната на 100 – 120°C. За да предотвратите омекване, не забравяйте да ги разстелете. Поддържайте и пилето горещо.
Стъпка 6 /7
За соса загрейте тигана на среден огън, изсипете водата и оставете да заври. Добавете лимоновия сок, телешкия бульон и соевия сос. Смесете добре, за да се уверите, че телешкият бульон се е разтворил напълно. Редуцирайте соса за 2 минути, като разбърквате, докато стане гладък. Върнете пилето обратно в тигана със соса и затоплете отново за 1 минута на слаб огън.
Стъпка 7 /7
Сервирайте пилето, като поръсите натрошени лешници, и с гарнитура от пържени сладки картофи.