Гъши дроб на тиган с печени смокини и лешници

Гъши дроб на тиган с печени смокини и лешници

Предястия

  • 4

    Брой хора

  • Скъпо

    Разход

  • Средно лесно

    Трудност

  • Време за приготвяне

  • Време за приготвяне

Продукти

  • 1 лоб пресен висококачествен гъши дроб
  • 6 узрели смокини
  • 25 г бланширани лешници
  • Малко брашно
  • 2 супени лъжици кафява захар
  • 1 бучка масло
  • 1 супена лъжица олио
  • Fleur de sel (ръчно извлечена морска сол) и прясно смлян черен пипер

Подготовка

Нарежете 4 филийки черен дроб с дебелина 2 см. Овкусете с черен пипер и поръсете с брашно от двете страни. Поставете ги в хладилника.

Нарежете смокините наполовина. Нарежете лешниците на едро и ги изпечете в тигана, като ги разбърквате от време на време. Оставете ги настрана.

Загрейте олиото в тигана. Запържете смокините до кафяво на средно силен огън, с изрязаната страна към дъното на тигана. Добавете захарта, маслото и лешниците. Запържете смокините до получаване на коричка и ги карамелизирайте. Поддържайте смокините топли (във фурната, например). Почистете добре тигана.

Загрейте го на средно висока температура. Запържете филийките гъши дроб за около една минута до получаване на златисто кафява коричка. Обърнете ги. Запържете и другата страна за около минута. Поставете ги върху попиваща хартия или салфетки.

Разпределете смокините по чиниите. Добавете и резените гъши дроб (без соса от готвенето). Овкусете с морска сол.

Сервирайте веднага с вкусен хляб или препечени кроасани.

Tefal продукти за приготвяне на рецептата Ви
  • Talent Pro
    Talent Pro

    Вкуси превъзходството всеки ден!

  • Pleasure
    Pleasure

    Вкуси превъзходството всеки ден!