Печена тиква и лаврак с шамфъстък
- Общо време 45мин.
- 15мин.
Приготвяне - 30мин.
Приготвяне - 0мин.
Охлаждане
Съставки
2 порции
За тиквата:
1 Малка тиква
1 с.л. Зехтин
1 с.л. Пчелен мед
3 стръкче Розмарин
Сол и пипер
За лаврака:
2 Големи стекове от лаврак
100 г кисело мляко
2 с.л. Нарязан копър
0.25 ч.л. Чесън на прах
25 г Накълцан шамфъстък
40 г Панко галета
2 с.л. Накълцан магданоз
1 с.л. Зехтин
Сол и пипер
Приготвяне
Стъпка 1 /7
Измийте тиквата и я нарежете по дължина. Отстранете семките с лъжица и направете улейчета отгоре върху месестата част. С помощта на четка намажете с мазнина месестата част на тиквата. После я намажете и с малко мед. Овкусете със сол и черен пипер, и поръсете с розмарин.
Стъпка 2 /7
Подсушете и овкусете рибата. В малка купа смесете киселото мляко, копъра и чесъна на прах. С четката рапределете равномерно сместа върху рибата. В дълбока чиния смесете шамфъстъка, панко галетата и магданоза. Подправете със сол и черен пипер. Потопете намазаната с кисело мляко страна на рибата в сместа.
Стъпка 3 /7
Включете уреда. Включете чекмедже 1. Изберете програма ЗЕЛЕНЧУЦИ на 200°C за 30 минути. Сложете двете половини на тиквата на грил решетката в чекмедже 1. Включете чекмедже 2. Изберете програма РИБА на 180°C за 15 минути. Сложете рибните филенца на грил решетката в чекмедже 2.
Стъпка 4 /7
Натиснете SYNC, така че готвенето и в двете чекмеджета да завърши по едно и също време.. Натиснете START, за да започне готвенето и в двете чекмеджета.
Стъпка 5 /7
Обърнете половинките тиква по средата на времето за готвене.
Стъпка 6 /7
Уверете се, че рибата е добре сготвена. Нужното време за готвене може да варира в зависимост от размера на парчетата. Увеличете времето с още една минута, ако е необходимо, докато месото започне да се раздробява лесно с вилица.
Стъпка 7 /7
Сервирайте половинките тиква с рибните стекове. Полейте със зехтин и сервирайте с резен лимон.