Ризото със скариди
- Общо време 27мин.
- 10мин.
Приготвяне - 17мин.
Приготвяне - 0мин.
Охлаждане
Съставки
4 порции
200 г Ориз арборио или карнароли
20 бр. Скариди
50 г Пармезан
100 г Маскарпоне (или крема сирене)
100 мл Бяло вино
50 мл Зехтин
1 л Бульон от скариди (или зеленчуков бульон)
75 г Лук
Кориандър
Сол и пипер
Приготвяне
Стъпка 1 /5
Обелете и нарежете на ситно лука. Нарежете няколко листа кориандър. Обелете скаридите, след което ги нарежете на 3 части, като оставите 8 цели за украса.
Стъпка 2 /5
Загрейте бульона в тенджера с капак. Загрейте маслото в дълбок тиган и запържете скаридите (целите скариди и нарязаните парчета). Извадете ги от тигана.
Стъпка 3 /5
В същия съд сложете нарязания на ситно лук. Глазирайте, без да го запържвате много. Добавете ориза. Разбъркайте добре и и запържете леко, докато ориза стане прозрачен.
Стъпка 4 /5
Добавете бялото вино. Разбъркайте приготвените сосове и оставете да поври. Прибавете бульона черпак по черпак, като разбърквате непрекъснато. Когато оризът е готов, добавете маскарпонето (крема сирене), кориандъра и нарязаните скариди.
Стъпка 5 /5
Разбъркайте. Настържете и поръсете с пармезан. Поставете целите скариди. Покрийте и оставете да престои за около 3 минути преди да поднесете.