Стек Кобе от говеждо месо с Беарнез и канапе от картофена палачинка
- Общо време 50мин.
- 30мин.
Приготвяне - 20мин.
Приготвяне - 0мин.
Охлаждане
Съставки
4 порции
4 бр. Стека Кобе
600 г Картофи
4 бр. Жълтъка ( по възможност пресни )
250 г Масло
40 мл Ябълков оцет
40 мл Бяло вино
40 г Обелен и нарязан лук
1 с.л. Измит и нарязан естрагон
1 с.л. Измит и нарязан кервиз
Сол и пипер
Приготвяне
Стъпка 1 /8
Канапе от картофена палачинка. Измийте, обелете и настържете картофите. Изцедете картофите от водата леко с ръце. Подправете със сол и черен пипер и ако е необходимо, с индийско орехче.
Стъпка 2 /8
Загрейте олиото в тигана. Оформете красива картофена палачинка и пържете на умерен огън, докато палачинката стане леко кафява. Обърнете палачинката на другата й страна. Продължете да пържите, като преобръщате редовно и от двете страни.
Стъпка 3 /8
Сос Беарнез: избистрете маслото (разтопете маслото, като внимателно отстраните, ако се появи, бялата пяна, след което изсипете ярко жълтото разтопено масло в друг съд).
Стъпка 4 /8
В тенджера изсипете лука, оцета, виното и черния пипер. Оставете сместа да поври до почти сухо състояние. Добавете 100 мл вода и оставете да ври. Отстранете от котлона и оставете да изстине. Добавете жълтъците и една супена лъжица студена вода.
Стъпка 5 /8
Загрейте на много слаб огън, като разбърквате без прекъсване, докато жълтъците се сгъстят и станат леки и пухкави. Изключете котлона.
Стъпка 6 /8
Прибавете маслото постепенно, като не спирате да разбърквате (подобно на приготвянето на майонеза). Добавете сол. Добавете нарязаните на ситно подправки.
Стъпка 7 /8
Финално оформяне на ястието: Запържете стековете в малко сгорещена мазнина. Обърнете ги. Когато достигнат до желаната степен на препичане, добавете бучка масло и пържете още около 1 минута, като ги обръщате така, че стековете да попият добре мазнината.
Стъпка 8 /8
Сервирайте стековете с картофената палачинка и соса в красива сосиера.