Компот от ябълки и круши с портокалов цвят и щройзел
- Общо време 1ч. 20мин.
- 30мин.
Приготвяне - 30мин.
Приготвяне - 20мин.
Охлаждане
Съставки
6 порции
Съставки за КОМПОТА:
1.3 кг Ябълки („Роял Гала“ или „Златна превъзходна“)
380 г Круши
7 cl Вода
1 с.л. Вода от портокалов цвят
Съставки за ЩРОЙЗЕЛ ТОПИНГА:
50 г Неосолено масло
50 г Тръстикова захар
75 г Брашно за сладкарски изделия
Съставки за ГАРНИРАНЕ:
15 г Неосолено масло
20 г Тръстикова захар
Съставки за ГЛАЗУРАТА:
30 cl Сметана 30%
15 г Пудра захар
1 ч.л. Вода от портокалов цвят
Аксесоари
Висока тенджера/тенджера
Приготвяне
Стъпка 1 /7
Обелете ябълките и крушите, като отделите две ябълки настрани. Нарежете ги наполовина. Отстранете семките, след което нарежете всяка половинка на шест парчета.
Стъпка 2 /7
Поставете ябълките, крушите и водата в голяма тенджера. Покрийте и гответе на слаб огън в продължение на 15 минути. Разбърквайте периодично. След като плодовете са готови, свалете ги от огъня и блендирайте компота с пасатор за 5 минути, за да получите гладка, фина текстура. Добавете водата от портокалов цвят, разбъркайте, оставете да се охлади и приберете в хладилника.
Стъпка 3 /7
Загрейте фурната на 180°C. Смесете маслото, тръстиковата захар и брашното в купа, за да получите ронлива смес. Ако маслото в твърде меко, приберете сместа в хладилника за 20 минути, след което размесете отново. Разстелете равномерно върху тава, покрита с хартия за готвене, и печете за 10 минути.
Стъпка 4 /7
Извадете тавата от фурната и натрошете с шпатула. Сместа трябва да е ронлива. Завършете готвенето във фурната за 5 минути, за да се карамелизира. Оставете да се охлади, след което оставете настрана.
Стъпка 5 /7
Нарежете двете заделени ябълки на средни кубчета х 1 см. Загрейте тигана на среден огън и изчакайте, докато термичното обозначение се оцвети напълно в червено, преди да добавите съставките. Добавете маслото. Добавете кубчетата ябълка и оставете да покафенеят леко за 5 минути. Завършете с тръстикова захар, за да карамелизирате ябълките. оставете настрана.
Стъпка 6 /7
В много студена купа разбийте леко сметаната, за да ѝ придадете текстура на много мека и гъвкава бита сметана. Добавете пудрата захар и водата от портокалов цвят. Смесете. оставете настрана да се охлади.
Стъпка 7 /7
Разпределете компота във верини с лъжица. Добавете супена лъжица с връх от щройзела. Аранжирайте карамелизираните ябълкови кубчета по ръба. Завършете с лъжица крем с портокалов цвят. Насладете се!