Китайски нудли със зеленчуци и фъстъчен сос
- Общо време 30мин.
- 15мин.
Приготвяне - 15мин.
Приготвяне - 0мин.
Охлаждане
Съставки
4 порции
250 г Оризови вермичели нудли
250 г Моркови
200 г Тиквички
80 г Пресен лук
12 Сготвени скариди
1 с.л. Олио за готвене
9 cl Соев сос
2 с.л. Рибен сос („Нуок мам“)
2 с.л. Вода
Сол, пипер
2 с.л. Фъстъчено масло
1 Лайм
70 г Фъстъци
Аксесоари
касерола Уок тиган
Приготвяне
Стъпка 1 /6
Кипнете подсолена вода в касерола. Оставете оризовите вермичели да се сготвят съгласно указанията на опаковката. Отцедете и оставете настрана.
Стъпка 2 /6
Обелете моркова. С помощта на белачка или ренде нарежете на тънки лентички. Измийте и нарежете тиквичката на 2 см по дължина и на лентички х 5 см. Изплакнете и нарежете лука. Нарежете на дребно зелената част. Обелете скаридите.
Стъпка 3 /6
Загрейте уок тигана и изчакайте, докато термичното обозначение се оцвети напълно в червено. Добавете мазнинато и пържете лука, морковите и тиквичките в продължение на 10 минути.
Стъпка 4 /6
Добавете скаридите, нудлите, 2/3 от соевия сос, рибния сос („Нуок мам“) и водата. Подправете на вкус със сол и черен пипер. Разбъркайте всички съставки. Гответе в продължение на 5 минути.
Стъпка 5 /6
Междувременно смесете фъстъченото масло, сока от лайм и останалата част от соевия сос в малка купичка. Ако сосът е твърде гъст, добавете малко вода.
Стъпка 6 /6
Сервирайте с поръсен зелен лук и 1 с.л. фъстъчен сос. Поръсете с натрошени фъстъци.