Патешки филета от гърди със смокини и сибирски лук
- Общо време 30мин.
- 10мин.
Приготвяне - 20мин.
Приготвяне - 0мин.
Охлаждане
Съставки
4 порции
50 г Шалоти
4 Смокини
10 стръкче Сибирски лук
2 Патешки филета от гърди
5 cl Вермут (Noilly Prat)
2 с.л. Течен мед
0.5 ч.л. Канела
15 cl Пилешки бульон
Сол, пипер
Аксесоари
Съдове Ingenio
Приготвяне
Стъпка 1 /9
Уверете се, че сте отстранили дръжката Ingenio, когато готвите на котлон и/или във фурната.
Стъпка 2 /9
Обелете шалотите и ги нарежете на тънко. Изплакнете смокините и ги нарежете на четвъртинки. Измийте сибирския лук и го нарежете на дребно. Загрейте фурната до 90 °C. Почистете патешките филета, отстранете сланината и добавете сол. Поставете ги с кожата надолу в студен тиган.
Стъпка 3 /9
Гответе до златисто и постепенно отстранявайте разтопената сланина с лъжица.
Стъпка 4 /9
Обърнете филетата и гответе до златисто.
Стъпка 5 /9
Поставете патешките филета в огнеупорен съд и поставете във фурната. Отстранете мазнината от тигана. Деглазирайте соковете от готвенето с вермут (Noilly Prat).
Стъпка 6 /9
Добавете шалотите. Разбъркайте и гответе, докато станат прозрачни.
Стъпка 7 /9
Добавете смокините и меда. Гответе, докато смокините се разтопят частично.
Стъпка 8 /9
Добавете канелата и пилешкия бульон. Оставете да се редуцира за 5 минути.
Стъпка 9 /9
Овкусете със сол и черен пипер. Нарежете патешките филета и ги аранжирайте в чинии. Покрийте със сос, поръсете сибирски лук и сервирайте.