Патешки тажин с тиква и смокини
- Общо време 45мин.
- 15мин.
Приготвяне - 30мин.
Приготвяне - 0мин.
Охлаждане
Съставки
4 порции
2 Патешки филета от гърди
Сол
250 г Мускатна тиква (или едроплодна тиква)
1 Лук
2 с.л. Зехтин
2 ч.л. Канела на прах
1 ч.л. Кимион на прах
2 с.л. Течен мед
8 Меки сушени смокини
Пипер
20 г Тиквени семки
Аксесоари
дълбок тиган
Приготвяне
Стъпка 1 /8
Отстранете цялата сланина от патешките филета. Нарежете на кубчета около 1 с.л. патешка сланина. Нарежете ги наполовина по дължина, след което нарежете всяка половина на 5 кубчета. Овкусете със сол и оставете настрана. Обелете и нарежете мускатна тиква на кубчета. Обелете лука и го нарежете на тънко.
Стъпка 2 /8
Загрейте тиган за пържене на среден огън и изчакайте, докато термичното обозначение се оцвети напълно в червено. Разтопете патешката сланина и добавете зехтина.
Стъпка 3 /8
Запържете кубчетата филе до златисто и ги извадете от тигана.
Стъпка 4 /8
Поставете лука, канелата и кимиона в тигана. Деглазирайте със 100 мл вода и изстържете соковете от готвенето. Добавете мед и гответе, докато лукът се задуши.
Стъпка 5 /8
Добавете кубчетата тиква и смокините. Изсипете 150 мл вода. Овкусете със сол и пипер.
Стъпка 6 /8
Покрийте и оставете да къкри за 20 минути на слаб огън, докато кубчетата тиква са „ал денте“.
Стъпка 7 /8
Добавете кубчетата филе. Покрийте и оставете да къкри за 2 минути. Те трябва да добият розов цвят.
Стъпка 8 /8
Добавете тиквените семки и сервирайте.
