Tefal
Tefal
Рецепта на Tefal

Гъши дроб на тиган с печени смокини и лешници

ratings.0

-/5 -

  • Общо време 35мин.
  • Приготвяне
    15мин.
  • Приготвяне
    20мин.
  • Охлаждане
    0мин.

Съставки

4 порции

  • 1 Пресен висококачествен гъши дроб

  • 6 бр. Узрели смокини

  • 25 г Бланширани лешници

  • Малко брашно

  • 2 с.л. Кафява захар

  • 1 бучка масло

  • 1 с.л. Олио

  • Fleur de sel (ръчно извлечена морска сол) и прясно смлян черен пипер

Приготвяне

Стъпка 1 /6

Нарежете 4 филийки черен дроб с дебелина 2 см. Овкусете с черен пипер и поръсете с брашно от двете страни. Поставете ги в хладилника.

Стъпка 2 /6

Нарежете смокините наполовина. Нарежете лешниците на едро и ги изпечете в тигана, като ги разбърквате от време на време. Оставете ги настрана.

Стъпка 3 /6

Загрейте олиото в тигана. Запържете смокините до кафяво на средно силен огън, с изрязаната страна към дъното на тигана. Добавете захарта, маслото и лешниците. Запържете смокините до получаване на коричка и ги карамелизирайте. Поддържайте смокините топли (във фурната, например). Почистете добре тигана.

Стъпка 4 /6

Загрейте го на средно висока температура. Запържете филийките гъши дроб за около една минута до получаване на златисто кафява коричка. Обърнете ги. Запържете и другата страна за около минута. Поставете ги върху попиваща хартия или салфетки.

Стъпка 5 /6

Разпределете смокините по чиниите. Добавете и резените гъши дроб (без соса от готвенето). Овкусете с морска сол.

Стъпка 6 /6

Сервирайте веднага с вкусен хляб или препечени кроасани.