Лазаня Болонезе
- Общо време 1ч. 5мин.
- 30мин.
Приготвяне - 35мин.
Приготвяне - 0мин.
Охлаждане
Съставки
4 порции
1 Лук
1 клонки Целина
1 Морков
2 с.л. Зехтин
600 г Мляно говеждо месо
1 скилидка Чесън
1 клонки Прясна мащерка
600 г Доматена паста или доматено пюре
1 ч.л. Настъргано индийско орехче
40 г Масло
40 г Брашно за сладкиши
50 cl Пълномаслено мляко
Сол, черен пипер
10 г Масло
8 листо Прясна паста за лазаня
200 мл Обезмаслена/полуобезмаслена сметана
125 г Настърган пармезан
Приготвяне
Стъпка 1 /9
Направете болонезето. Нарежете лука на филийки. Измийте и нарежете на ситни кубчета стъблото на целината. Обелете и нарежете моркова на малки кубчета.
Стъпка 2 /9
Загрейте зехтина в голям тиган и запържете лука, без да покафенява. Добавете нарязаните на кубчета целина и моркови и гответе до златисто. Добавете месото, счукания чесън, мащерката и сол и черен пипер. Оставете да се запържи за няколко минути.
Стъпка 3 /9
Налейте 100 мл вода и с помощта на шпатула остържете дъното на тигана, за да се освободят соковете от готвенето.
Стъпка 4 /9
Добавете пасираните домати и индийското орехче, разбъркайте и оставете да къкри за около 10 минути. Оставете настрана.
Стъпка 5 /9
Направете соса бешамел: разтопете маслото в тенджера. Когато се разтопи, добавете брашното и разбийте до гладка смес. Добавя се млякото наведнъж и се разбива енергично, за да се избегнат бучки. Подправете със сол и черен пипер. Оставете да заври, след което гответе на среден огън за около 3 минути, като разбивате, за да се сгъсти бешамелът. Когато сосът стане гладък и кремообразен, отстранете от котлона и оставете настрана.
Стъпка 6 /9
Намажете с масло съд за печене с размери 30 x 20 см. Изсипете 1/3 от бешамела на дъното на съда и го разнесете. Поставете 2 листа лазаня един до друг върху соса бешамел. Полейте с лъжица 1/3 от соса Болонезе и разнесете. Добавете 1/3 от крем фреша. Повторете този процес три пъти, като завършите със слой сос бешамел. Поръсете с пармезан.
Стъпка 7 /9
Поставете съда за печене върху решетката за печене и го поставете във фурната в най-ниската позиция.
Стъпка 8 /9
Включете уреда. Изберете програмата Bake (Печене близо до нагревателния елемент) на 200°C и задайте време за готвене 35 мин. Натиснете СТАРТ.
Стъпка 9 /9
Сервирайте със зелена салата.