Милионерски сладкиш
- Общо време 4ч. 25мин.
- 15мин.
Приготвяне - 25мин.
Приготвяне - 3ч. 45мин.
Охлаждане
Съставки
8 порции
150 г Омекотено масло
40 г Кафява захар
190 г Обикновено бяло брашно
1 щипка Сол
0.5 ч.л. Екстракт от ванилия
130 г Леко подсолено масло
100 г Кафява захар
400 г Подсладено кондензирано мляко
2 с.л. Акациев мед
0.5 ч.л. Екстракт от ванилия
85 г Сметана със съдържание на 30% млечни мазнини
150 г Черен шоколад за готвене
Приготвяне
Стъпка 1 /8
Пригответе тестото за сладкиша: Застелете форма за сладкиши с размери 25 на 20 см с хартия за печене.
Стъпка 2 /8
В купата на кухненски робот или с помощта на електрически миксер разбийте омекналото масло, кафявата захар, брашното, солта и екстракта от ванилия, докато сместа стане „пясъчна“. Продължете да разбивате, докато сместа се сгъсти и стане гладка. Притиснете тестото към дъното на формата, за да се получи плоска и равна повърхност.
Стъпка 3 /8
Поставете формата върху решетката за печене. Поставете решетката за печене в средната позиция на фурната.
Стъпка 4 /8
Включете уреда. Изберете програмата Bake (Печене близо до нагревателния елемент) на 200°C и задайте време за готвене 25 мин. Натиснете СТАРТ.
Стъпка 5 /8
След като извадите от фурната, поставете сладкиша върху решетка и го оставете да се охлади във формата.
Стъпка 6 /8
Пригответе тофито: в тенджера сложете нарязаното на кубчета полусолено масло, кафявата захар, подсладеното кондензирано мляко и меда. Загрява се на слаб огън за 15 до 20 минути, като се разбърква непрекъснато с дървена лъжица, за да не залепне тофито за дъното на тенджерата. Сместа трябва да придобие приятен карамелен цвят и да стане леко гъста. Отстранете от огъня и добавете екстракта от ванилия. Изсипете тофито във формата върху сладкиша. Оставете да се охлади, след което поставете в хладилника за 45 минути.
Стъпка 7 /8
Пригответе шоколадовия ганаш: в тенджера сложете сметаната и начупения шоколад. Загрейте на слаб огън, като разбърквате, за да получите гладък ганаш.
Стъпка 8 /8
Изсипете ганаша във формата върху охладеното тофи и поставете в хладилника за 1-2 часа, преди да нарежете сладкиша на 16 малки квадратчета.