Мусака
- Общо време 1ч. 10мин.
- 25мин.
Приготвяне - 45мин.
Приготвяне - 0мин.
Охлаждане
Съставки
4 порции
400 г Кайма смес – 60% свинско и 40% телешко
600 г Картофи
1 бр. Глава лук
1 бр. Голям морков
2 бр. Скилидки чесън
2 с.л. Доматено пюре
50 г Масло
2 с.л. Брашно
300 мл Прясно мляко
100 г Кисело мляко
1 бр. Яйце
2 с.л. Чубрица
2 ч.л. Сладък червен пипер
Сол/черен пипер на вкус
Наситнен магданоз за гарниране
Приготвяне
Стъпка 1 /6
Наситнете лука, моркова и чесъна и задушето леко в малко мазнина. След като зеленчуците омекнат, добавете доматеното пюре.
Стъпка 2 /6
Към готовата база добавете каймата и разбъркайте много добре до получаване на ситни трохи (съвет: добре е да разбърквате на слаб огън, за да не изсушите каймата).
Стъпка 3 /6
Финално добавeте наситнените на малки кубчета картофи и объркайте добре сместа. Прибавете всички подправки, след което преместете готовата смес в тавата на Tefal OptiGrill+ Snacking&Baking.
Стъпка 4 /6
Включете уреда на ръжен режим и изберете ниво 2 за бавно готвене. Когато OptiGrill+ е готов, поставете приставката Snacking&Backing в грила. Печете около 30-35 минути или докато картофите станат златисти.
Стъпка 5 /6
В отделна касерола разтопете маслото, след което добавете брашното и бъркайте постоянно докато се запече. Добавете прясното млякото, киселото мляко и яйцето. Излейте заливката върху плънката. Печете около 10-15 мин до порозовяване.
Стъпка 6 /6
Готовата мусака гарнирате с наситнен магданоз по вкус и сервирате.