Пилешки пай
- Общо време 1ч. 10мин.
- 30мин.
Приготвяне - 40мин.
Приготвяне - 0мин.
Охлаждане
Съставки
8 порции
50 cl Мляко
1 кубче Пилешки бульон
800 г Пилешки филета (около 4)
1 Лук
3 клонки Целина
2 Моркови
250 г Гъби печурки
60 г Масло
100 г Замразен грах
10 cl Бяло вино
1 с.л. Прясна мащерка
2 с.л. Магданоз
2 с.л. Брашно за сладкиши
2 Бутер тесто
1 Жълтък
Сол, черен пипер
Приготвяне
Стъпка 1 /8
Изсипете млякото и пилешкия бульон в тенджера. Добавете пилешките филета и загрейте до кипене. Гответе в продължение на 12 минути.
Стъпка 2 /8
Нарежете лука на ситно. Нарежете стъблата на целината на малки кубчета. Обелете морковите и ги нарежете на малки кубчета. Нарежете гъбите на ивици с дебелина 1 см. В тенджера разтопете маслото. Добавете всички зеленчуци, включително граха, и гответе в продължение на 2 минути. Добавете виното и оставете да се изпари за 1 минута.
Стъпка 3 /8
Извадете пилето от млякото и го нарежете на кубчета с помощта на решетъчна лъжица. Добавете кубчетата пилешко в тигана със зеленчуците.
Стъпка 4 /8
Добавете брашното и разбъркайте отново. Добавете три четвърти от млякото и разбъркайте, за да се получи гладка, гъста смес. Подправете и добавете мащерката и нарязания магданоз.
Стъпка 5 /8
Във форма за кекс с висока стена и диаметър 24 см разточете бутер тестото, като го оставите да се надигне по стените на формата. Изсипете сместа от пилешко/зеленчуци. Покрийте с второто бутер тесто. Слепете двата листа тесто, като леко притиснете краищата с върховете на пръстите си. Намажете повърхността на пая с жълтък.
Стъпка 6 /8
Поставете тарта върху тавата за печене. Поставете решетката за печене на най-ниската позиция във фурната.
Стъпка 7 /8
Включете уреда. Изберете програмата Bake (Печене близо до нагревателния елемент) на 200°C и задайте време за печене 40 мин. Натиснете СТАРТ.
Стъпка 8 /8
Извадете от фурната и оставете да престои 5 минути. Сервирайте със зелена салата.