Фермерски хляб
- Общо време 3ч. 55мин.
- 20мин.
Приготвяне - 35мин.
Приготвяне - 3ч.
Охлаждане
Съставки
6 порции
8 г Суха хлебна мая (2 чаени лъжички)
30 cl Топла вода
100 г Специално брашно за хляб с квас
400 г Брашно за сладкиши
6 г Фина сол
Приготвяне
Стъпка 1 /6
В малка купа смесете маята с малко топла вода. Разбъркайте и оставете да престои 5 минути.
Стъпка 2 /6
Поставете брашното и солта в купата на кухненски робот, снабден с кука, и разбъркайте. Постепенно добавете сместа от вода и мая, след което месете в продължение на 5 минути на средна скорост. Отстранете куката. Покрийте тестото с кърпа и го оставете да втаса в продължение на 2 часа на стайна температура.
Стъпка 3 /6
Върху леко набрашнена работна повърхност притиснете силно тестото с дланта си, като го избутвате, преди да го сгънете към себе си. Повторете същия процес 8 пъти подред, за да премахнете въздуха и постепенно да омекотите тестото.
Стъпка 4 /6
Посипете леко с брашно формата и поставете тестото в нея. Поставете формата върху решетката за печене. Поставете решетката за печене на най-ниската позиция на изключената фурна и оставете тестото да втаса в продължение на 1 час.
Стъпка 5 /6
Включете уреда. Изберете програмата Bake (Печене близо до нагревателния елемент) на 200°C и задайте време за печене 35 мин. Натиснете СТАРТ.
Стъпка 6 /6
След като ги извадите от фурната, оставете ги да изстинат върху решетка.