Хлебчета
- Общо време 3ч. 55мин.
- 30мин.
Приготвяне - 20мин.
Приготвяне - 3ч. 5мин.
Охлаждане
Съставки
4 порции
4 г Суха хлебна мая (1 чаена лъжичка)
150 г Топло мляко
30 г Пудра захар
300 г Обикновено бяло брашно
3 г Сол (около 0,5 ч.л.)
15 г Неутрално масло
1 Яйце
20 г Омекотено масло
1 Жълтък
1 ч.л. Мляко или сметана
10 г Семена от бял сусам
Приготвяне
Стъпка 1 /8
Загрейте млякото в микровълновата фурна до 40°C. Внимавайте млякото да не стане прекалено горещо, тъй като това може да деактивира маята. В купа смесете маята с млякото и захарта с помощта на бъркалка. Оставете да престои за 5 минути. Маята трябва да се е разтворила.
Стъпка 2 /8
Пригответе тестото: поставете брашното, солта, олиото и яйцето в купата на кухненския робот с кука за тесто, след което добавете сместа от мляко, мая и захар. Месете поне 2 минути. Добавете мекото масло и месете в продължение на 1 минута, за да поеме. Оставете тестото в купата, покрийте го с кърпа и го оставете да престои 2 часа на стайна температура. Тестото трябва да утрои размера си.
Стъпка 3 /8
Извадете тестото от купата на кухненския робот. Оформете тестото на топка, като вземете краищата и ги издърпате към центъра (направете това 6 пъти). С помощта на нож разделете тестото на 4 части и оформете гладки топки, като сгънете краищата навътре.
Стъпка 4 /8
Поставете хлебчетата върху тавата за печене. Оставете да втасат в хладилника за 1 час.
Стъпка 5 /8
Смесете жълтъка с млякото (или сметаната) и с помощта на четка намажете топчетата. Поръсете със сусам.
Стъпка 6 /8
Включете уреда. Загрейте до 180°C за 5 минути.
Стъпка 7 /8
Когато загряването приключи, поставете тавата за печене на най-ниската позиция във фурната. Изберете програмата Bake (Печене близо до нагревателния елемент) на 180°C и задайте време за печене 20 мин. Натиснете СТАРТ.
Стъпка 8 /8
След като ги извадите от фурната, оставете ги да се охладят върху решетка.