Телешка лазаня с доматен сос и моцарела
- Общо време 1ч. 25мин.
- 45мин.
Приготвяне - 40мин.
Приготвяне - 0мин.
Охлаждане
Съставки
6 порции
80 г Лук (около 1 бр.)
100 г Морков (около 1 бр.)
2 скилидка Чесън
1 ч.л. Зехтин
350 г Телешка кайма
1 л Доматена пулпа
2 ч.л. Сушена мащерка
12 листо Кори за лазаня
120 г Моцарела
75 cl Сос „Бешамел“
Сол, пипер
Аксесоари
тиган
Приготвяне
Стъпка 1 /6
Обелете лука, моркова и чесъна и ги нарежете.
Стъпка 2 /6
Загрейте среден незалепващ тиган за пържене на силен огън и изчакайте, докато термичното обозначение се оцвети напълно в червено, преди да запечете съставките. Сотирайте лука и моркова в зехтин, а когато започнат да омекват, добавете телешката кайма и нарязания чесън. Запечете месото за няколко минути на силен огън. Изсипете и разбъркайте доматите, мащерката и подправете. Разбъркайте с дървена лъжица. Оставете да къкри за 20 минути. оставете настрана.
Стъпка 3 /6
Загрейте фурната предварително на 200°C.
Стъпка 4 /6
В голям незалепващ тиган за пържене разнесете слой доматен сос (около 1/3). Добавете няколко листа лазаня. Ако е необходимо, накъсайте ги на парчета, за покриете тигана изцяло. Разнесете 1/3 от доматения сос, 1/3 от моцарелата, нарязана на малки парченца, и 1/3 от бешамела, след което редувайте слоевете, като завършите с бешамел, поръсен с моцарела.
Стъпка 5 /6
Печете в продължение на 25 минути. За гратиниран ефект гриловайте лазанята за още 2 минути, като наблюдавате цвета ѝ внимателно.
Стъпка 6 /6
Сервирайте веднага!