Пиле „Пад Тай“
- Общо време 49мин.
- 30мин.
Приготвяне - 19мин.
Приготвяне - 0мин.
Охлаждане
Съставки
4 порции
1 с.л. Фъстъчено масло (40 г)
1 скилидка Чесън
1 ч.л. Палмова захар (7 г)
0.5 Сок от лайм
4.5 cl Соев сос
8 cl Вода
1 с.л. Тамаринд на паста (20 г)
6 стръкче Кориандър
0.5 Прясна люта чушка „Птиче око“ (или 1 сушена)
200 г Оризови нудли
6 с.л. Неутрална мазнина
1 филе Пиле
100 г Гъби шийтаке
150 г Броколи на розички
2 Моркови
1 Пресен лук
50 г Печени и неосолени фъстъци
4 Резени лайм
Аксесоари
Висока тенджера/тенджера Уок тиган
Приготвяне
Стъпка 1 /8
Загрейте водата в тенджера и сгответе нудлите.
Стъпка 2 /8
В малка купичка разбъркайте фъстъченото масло, обелената скилидка чесън, палмовата захар, лимоновия сок, соевия сос, водата, тамаринда на паста, лютата чушка „Птиче око“ и 2/3 от кориандъра. Смесете с пасатор, докато получите гладък сос. Оставете в хладилника.
Стъпка 3 /8
Когато водата в тенджерата заври, добавете нудлите и гответе в продължение на 6 минути (времето за готвене може да варира според марката и типа нудли, които използвате). Когато нудлите са готови, отцедете ги и ги охладете в студена вода, за да прекратите готвенето. Отцедете отново и ги поставете в голяма купа с 1/3 от мазнинато. Смесете и оставете в хладилника.
Стъпка 4 /8
Подгответе съставките за готвене в уок тигана. Нарежете пилешките гърди на лентички х 0,5 см. Оставете в хладилника. Нарежете гъбите шийтаке на равни парченца. Нарежете броколите на малки розички от около 3 см. Обелете и нарежете морковите на тънки пръчици (жулиени). Можете да използвате ренде, за да ги нарежете по-равномерно. Нарежете целия пресен лук на тънки парченца.
Стъпка 5 /8
Загрейте уок тигана на силен огън и изчакайте, докато термичното обозначение се оцвети напълно в червено, преди да добавите съставките. Сотирайте губите шийтаке, броколите и моркова в малко зехтин. Добавете малко сол и гответе в продължение на 5 минути. оставете настрана в малка купичка.
Стъпка 6 /8
Върнете уок тигана на огъня и добавете останалата 1/3 от мазнината. Гответе пилето и пресния лук в продължение на 5 минути, докато леко покафенеят.
Стъпка 7 /8
Добавете приготвените нудли и соса с фъстъчено масло и гответе в продължение на 3 минути. Нудлите ще абсорбират соса. След приготвяне добавете нарязаните зеленчуци.
Стъпка 8 /8
Аранжирайте Пад Тай в чините, добавете останалия кориандър, печените фъстъци и завършете с резен лайм. Насладете се!