Телешки кюфтета с печени зелени аспержи
- Общо време 1ч. 3мин.
- 15мин.
Приготвяне - 18мин.
Приготвяне - 30мин.
Охлаждане
Съставки
4 порции
300 г Телешка кайма
150 г Месо за наденици
2 с.л. Галета
1 Яйце
1 Шалот
0.5 ч.л. Микс „четири подправки“
1 с.л. Магданоз, нарязан на дребно
Сол, пипер
20 Аспержи
2 с.л. Зехтин
60 г Неосолено масло
20 cl Телешки бульон
20 cl Зеленчуков бульон
Магданоз
Сол
Аксесоари
Висока тенджера/тенджера
Приготвяне
Стъпка 1 /8
Пригответе сместа за кюфтета. Смесете всички съставки за кюфтетата в голяма купа. Когато сместа стане гладка, оформете малки кюфтета х 45 г. Оставете в хладилника.
Стъпка 2 /8
С малък нож отстранете „люспите“ от зелените аспержи. Отрежете долната част, за да отстраните твърдата част. оставете настрана.
Стъпка 3 /8
Овкусете кюфтетата със сол и пипер. Загрейте 1/3 от зехтина с 1/3 от маслото в тенджера на силен огън. Запечете кюфтетата за 5 минути, като ги обръщате периодично.
Стъпка 4 /8
Добавете телешкия бульон и гответе в продължение на 5 – 7 минути, като позволите на соковете да се редуцират. Добавете още 1/3 от маслото, свалете от огъня и смесете всичко, за да покриете кюфтетата със соса. Поддържайте кюфтетата топли.
Стъпка 5 /8
Измийте тенджерата, след което загрейте останалия зехтин на силен огън. Добавете аспержите и подправете със сол. Пържете аспержите в продължение на 2 минути, като ги обръщате периодично. Добавете зеленчуковия бульон и гответе 4 минути. Времето за готвене може да варира в зависимост от размера на аспержите. Проверете дали са сготвени, като ги боцнете с върха на нож и проверите твърдостта им.
Стъпка 6 /8
Когато аспержите са сготвени, но все още хрупкави, отстранете ги от съда и оставете соковете да се редуцират. Добавете останалото масло и смесете, за да приготвите сос. Добавете аспержите и ги покрийте със соса.
Стъпка 7 /8
Подредете аспержите в чинии, след което добавете телешките кюфтета и соса. Завършете с нарязан магданоз.
Стъпка 8 /8
Сервирайте веднага и се насладете.