Фузили с риба тон, чесън и лимонов сос
- Общо време 46мин.
- 20мин.
Приготвяне - 26мин.
Приготвяне - 0мин.
Охлаждане
Съставки
4 порции
4 скилидка Чесън
10 cl Зехтин
280 г Риба тон в саламура (2 консерви)
0.5 Лимон, изстискан
50 cl Сметана 30%
25 cl Вода
1 ч.л. Сушен риган
400 г Фузили
1 с.л. Пресен сибирски лук
0.5 Лимон (био), настърган
Сол, пипер
Аксесоари
Висока тенджера/тенджера
Приготвяне
Стъпка 1 /5
Обелете скилидките чесън и ги нарежете на тънки ивици. Загрейте зехтина в малкия съд на среден огън. Когато е горещ, но не кипи, добавете 2/3 от чесъна. Запържете чесъна за 4 минути, докато стане златист. Прехвърлете върху кухненска хартия и оставете да се охлади.
Стъпка 2 /5
Напълнете големия съд с вода, добавете сол и оставете да заври.
Стъпка 3 /5
Когато малкият съд и мазнината се охладят, добавете 1/3 от останалия чесън и половината отцедена риба тон. Гответе на слаб огън, за да се изпари влагата, след което сипете лимоновия сок. Отново оставете да се редуцира напълно. Добавете сметаната и водата, разбъркайте и оставете да къкри на слаб огън за 6 минути. Пасирайте соса с пасатор, докато постигнете гладка и фина текстура. Опитайте на вкус и добавете сол и малко пипер, след което завършете, като добавите сушения риган. Оставете на много слаб огън.
Стъпка 4 /5
Пригответе пастата в големия съд с кипяща вода за около 11 минути (времето за приготвяне може да варира според марката, която използвате). Отцедете с гевгир и върнете в съда. Добавете кремообразния сос с риба тон и разбъркайте на слаб огън. Нарежете сибирския лук на пръчици от 1,5 cm.
Стъпка 5 /5
Аранжирайте пастата в плитки чинии и гарнирайте с останалата наронена риба тон, хрупкавите люспи чесън, сибирския лук и малко лимонова кора. Насладете се!