Карфиол със сирене
- Общо време 45мин.
- 15мин.
Приготвяне - 30мин.
Приготвяне - 0мин.
Охлаждане
Съставки
6 порции
1 Голям карфиол (приблизително 1 кг)
1 с.л. Див лук
1 с.л. Магданоз
1 кубче Зеленчуков бульон
30 cl Пълномаслено мляко
25 cl Крем фреш с 30% масленост
50 г Масло
40 г Брашно за сладкиши
100 г Настъргано сирене Грюер
300 г Настърган чедър
0.5 ч.л. Пушен червен пипер (1,5 г)
0.5 ч.л. Индийско орехче (1,5 г)
Сол, черен пипер
Приготвяне
Стъпка 1 /9
Изплакнете карфиола и го нарежете на розички. Сложете тенджера с подсолена вода да заври, след това потопете розичките карфиол и варете 10 минути на умерен огън. Извадете розичките с помощта на цедка, прекарайте ги бързо под студена вода и ги отцедете.
Стъпка 2 /9
Поставете карфиола в голяма купа, добавете лука и магданоза и подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте и оставете настрана.
Стъпка 3 /9
Пригответе соса от сирене: натрошете зеленчуковия бульон в купа, добавете млякото и сметаната и разбъркайте добре. Разтопете маслото в тенджера на средна температура. Добавете брашното. Разбъркайте бързо и гответе при непрекъснато разбъркване в продължение на 1 мин.
Стъпка 4 /9
Като продължавате да бъркате, изсипете половината от сместа от мляко, сметана и бульон. Разбийте енергично до получаване на гладка смес, след което сложете останалата част от сместа. Гответе още 1 минута, като непрекъснато разбивате, за да се сгъсти сосът. Той трябва да е достатъчно гъст, за да покрие дървена лъжица.
Стъпка 5 /9
Свалете от котлона и добавете настъргания грюер и две трети от настъргания чедър. Разбъркайте добре, след което добавете червения пипер и индийското орехче. Подправете на вкус. Добавете розичките карфиол и ги разбъркайте, за да се покрият със соса.
Стъпка 6 /9
Изсипете сместа в чиния за гратен с размери 22 см x 20 см и височина 6 см. Поръсете останалия чедър върху гратена.
Стъпка 7 /9
Поставете съда за печене върху плочата за печене. Поставете тавата за печене на най-ниската позиция във фурната.
Стъпка 8 /9
Включете уреда. Изберете програмата Bake (Печене близо до нагревателния елемент) на 200°C и задайте време за готвене 30 мин. Натиснете СТАРТ.
Стъпка 9 /9
Сервирайте горещо със салата.