Гратен от карфиол със спанак, кедрови ядки и сирене рикота
- Общо време 50мин.
- 20мин.
Приготвяне - 30мин.
Приготвяне - 0мин.
Охлаждане
Съставки
4 порции
500 г Карфиол (половинка)
500 г Пресен спанак
75 г 0,5 червен лук
30 г Масло
200 г Рикота
300 г Крем фреш с 30% масленост
1 Яйце
1 щипка Настъргано индийско орехче
100 г Ементал
50 г Кедрови ядки
Сол, черен пипер
Приготвяне
Стъпка 1 /6
Почистете карфиола, разделете го на розички и го сварете в подсолена вряща вода за 15 минути. Извадете розичките с помощта на лъжица за прецеждане, прекарайте ги бързо под студена вода и ги отцедете.
Стъпка 2 /6
Почистете и измийте спанака. Обелете и нарежете лука. Разтопете маслото в тиган и добавете нарязания лук. Добавете спанака на три порции. Оставете го да се редуцира малко между всяко добавяне. Гответе на слаб огън в продължение на 3 или 4 минути, като разбърквате често, докато спанакът омекне напълно. Оставете да изстине.
Стъпка 3 /6
Поставете рикотата, сметаната, яйцето, индийското орехче и половината сирене Ементал в купа. Запечете кедровите ядки в тиган без мазнина и ги добавете към сместа. Овкусете със сол и черен пипер, след което добавете розичките карфиол и спанака. Разбъркайте внимателно.
Стъпка 4 /6
Изсипете сместа в съд за готвене. Разпределете останалото сирене върху гратена. Поставете съда върху решетката за печене. Поставете решетката за печене на най-ниската позиция във фурната.
Стъпка 5 /6
Включете уреда. Стартирайте програмата Bake (Печене близо до нагревателния елемент) на 200°C и задайте време за готвене 30 мин. Натиснете СТАРТ.
Стъпка 6 /6
Сервирайте горещо със салата.