Tefal
Tefal
Рецепта на Tefal

Ризото с микс от гъби

ratings.0

-/5 -

  • Общо време 55мин.
  • Приготвяне
    15мин.
  • Приготвяне
    40мин.
  • Охлаждане
    0мин.

Съставки

4 порции

  • 1 л (4 чаши) пилешки или зеленчуков бульон

  • 125 мл (1/2 чаша) сухо бяло вино

  • 1 с.л. Зехтин

  • 80 г Краве масло, нарязано на кубчета

  • 1 броя Глава стар лук, нарязан на ситно

  • 100 г Кафяви печурки, нарязани

  • 100 г Дребни бели печурки, нарязани на четвъртини

  • 440 г (2 чаши) дребнозърнест ориз арборио

  • 80 г Гъби еноки с отрязани пънчета

  • 20 г (1/4 чаша) ситно настърган пармезан

  • 0.25 ч.ч. Едро нарязан пресни листа магданоз

  • 125 мл (1/2 чаша) зехтин

  • 3 бр. Скилидки чесън, нарязани на тънки филийки

  • 0.33 ч.ч. (1/3) Нарязана салвия (непресовани и ненамачкани листа)

  • 2 с.л. Настъргана лимонова кора

  • Щипка сол

  • Щипка шафран

  • Едро настърган пармезан за украса при сервиране

Приготвяне

Стъпка 1 /6

За да приготвите маслото с аромат на чесън, лимон и салвия, загрейте олио в тиган със средна големина и с незалепващо покритие на ниска температура. Добавете чесъна и задушете за 30 секунди или докато освободи аромата си. Свалете от котлона. Добавете салвия, лимон и шафран. Разбъркайте добре и оставете настрана.

Стъпка 2 /6

Смесете бульона и вино в тенджера и оставете да заври на средна температура. Намалете котлона и оставете да къкри.

Стъпка 3 /6

В тенджера с дебело дъно загрейте на умерен огън масло и олио. Добавете лука и бъркайте 2 минути или докато омекне. Добавете кафявите и белите печурки и задушете за 3 минути или докато гъбите омекнат.

Стъпка 4 /6

Добавете ориза. Бъркайте 2 минути докато зърната станат прозрачни на вид. Добавете един черпак (или 125 мл/1/2 чаша) бульон към ориза и бъркайте с дървена лъжица, докато течността се поеме изцяло. Добавяйте бульона черпак по черпак, като бъркате непрекъснато, и изчаквайте течността да се поеме, преди да добавите следващия. Дръжте на котлона, докато оризът омекне и ризотото стане кремообразно (това отнема около 25 минути).

Стъпка 5 /6

Добавете гъбите еноки и бъркайте 3 минути или докато омекнат. Свалете от огъня. Добавете пармезана и магданоза. Опитайте и подправете със сол на вкус.

Стъпка 6 /6

Разсипете ризотото в купички. Когато сервирате, добавете от ароматизираното олио и още пармезан.