Ризото с микс от гъби

Ризото с микс от гъби

Предястия

  • 4

    Брой хора

  • Достъпно

    Разход

  • Средно лесно

    Трудност

  • Време за приготвяне

  • Време за приготвяне

Продукти

  • 1 л (4 чаши) пилешки или зеленчуков бульон
  • 125 мл (1/2 чаша) сухо бяло вино
  • 1 с.л. зехтин
  • 80 г краве масло, нарязано на кубчета
  • 1 глава стар лук, нарязан на ситно.
  • 100 г кафяви печурки, нарязани
  • 100 г дребни бели печурки, нарязани на четвъртини
  • 440 г (2 чаши) дребнозърнест ориз арборио
  • 80 г гъби еноки с отрязани пънчета
  • 20 г (1/4 чаша) ситно настърган пармезан
  • 1/4 чаша едро нарязан пресни листа магданоз
  • Щипка сол
  • Едро настърган пармезан за украса при сервиране
  • 125 мл (1/2 чаша) зехтин
  • 3 скилидки чесън, нарязани на тънки филийки
  • 1/3 чаша нарязана салвия (непресовани и ненамачкани листа)
  • 2 с.л. настъргана лимонова кора
  • Щипка шафран

Подготовка

За да приготвите маслото с аромат на чесън, лимон и салвия, загрейте олио в тиган със средна големина и с незалепващо покритие на ниска температура. Добавете чесъна и задушете за 30 секунди или докато освободи аромата си. Свалете от котлона. Добавете салвия, лимон и шафран. Разбъркайте добре и оставете настрана.

Смесете бульона и вино в тенджера и оставете да заври на средна температура. Намалете котлона и оставете да къкри.

В тенджера с дебело дъно загрейте на умерен огън масло и олио. Добавете лука и бъркайте 2 минути или докато омекне. Добавете кафявите и белите печурки и задушете за 3 минути или докато гъбите омекнат.

Добавете ориза. Бъркайте 2 минути докато зърната станат прозрачни на вид. Добавете един черпак (или 125 мл/1/2 чаша) бульон към ориза и бъркайте с дървена лъжица, докато течността се поеме изцяло. Добавяйте бульона черпак по черпак, като бъркате непрекъснато, и изчаквайте течността да се поеме, преди да добавите следващия. Дръжте на котлона, докато оризът омекне и ризотото стане кремообразно (това отнема около 25 минути).

Добавете гъбите еноки и бъркайте 3 минути или докато омекнат. Свалете от огъня. Добавете пармезана и магданоза. Опитайте и подправете със сол на вкус.

Разсипете ризотото в купички. Когато сервирате, добавете от ароматизираното олио и още пармезан.

Tefal продукти за приготвяне на рецептата Ви
  • Intuition
    Intuition

    Елегантност и лекота за ежедневно готвене

  • Invissia
    Invissia

    Готвите лесно всеки ден

  • Duetto
    Duetto

    Лесни за употреба съдове

  • Extra
    Extra

    Готвите лесно всеки ден

  • Pleasure
    Pleasure

    Вкуси превъзходството всеки ден!

  • Simple
    Simple

    Лесно и практично решение за готвене всеки ден

  • Talent Pro
    Talent Pro

    Вкуси превъзходството всеки ден!

  • СЕРИЯ СЪДОВЕ SO CHEF
    СЕРИЯ СЪДОВЕ SO CHEF

    Високоиздръжливо незалепващо покритие за готвене всеки ден

  • XL INTENSE
    XL INTENSE

    Изключително устойчиво незалепващо покритие и удобна по-дълбока форма  

  • СЕРИЯ DAILY CHEF
    СЕРИЯ DAILY CHEF

    Устойчиво незалепващо покритие за готвене всеки ден

  • СЕРИЯ ТИГАНИ RESIST INTENSE
    СЕРИЯ ТИГАНИ RESIST INTENSE

    Изключително устойчиво отвътре и отвън  

  • EASY COOK & CLEAN
    EASY COOK & CLEAN

    100% лесно за почистване

  • Серия съдове UNLIMITED
    Серия съдове UNLIMITED

    Най-доброто устойчиво на надраскване, незалепващо покритие