Тарт с карамелизирана ябълка, шамфъстък и бадеми
- Общо време 1ч. 20мин.
- 20мин.
Приготвяне - 1ч.
Приготвяне - 0мин.
Охлаждане
Съставки
4 порции
50 г Филирани бадеми
50 г Натрошен шамфъстък
3.5 с.л. Вода
200 г Бяла захар
1.5 кг Ябълки „Роял Гала“
60 г Осолено масло
1 Бутер тесто (диаметър 32 см)
1 Жълтък
Аксесоари
Съдове Ingenio
Приготвяне
Стъпка 1 /9
Уверете се, че сте отстранили дръжката Ingenio, когато готвите на котлон и/или във фурната.
Стъпка 2 /9
Запечете бадемите на люспи в тиган за пържене и натрошения шамфъстък, докато покафенее.
Стъпка 3 /9
Загрейте вода и захар в тигана и гответе на слаб огън, докато карамелът стане златистокафяв.
Стъпка 4 /9
Междувременно обелете ябълките, разрежете ги на половинки, отстранете семената и нарежете всяка половинка на четвъртинки.
Стъпка 5 /9
Когато карамелът стане златистокафяв, отстранете тигана от огъня и прекратете готвенето на карамела, като добавите осоленото масло. След това върнете тигана на огъня и добавете нарязаните на четвъртинки ябълки. Бъркайте периодично, докато се карамелизират. Карамелът трябва да е гъст, за да могат ябълките да се сготвят.
Стъпка 6 /9
Оставете ябълките да се охладят.
Стъпка 7 /9
Постелете бутер тестото в тигана, като се уверите, че застъпва всички страни. Надупчете дъното с вилица, поставете карамелизираните ябълки отгоре и прегънете ръбчетата върху тях. Нормално е центърът на тарта да остане открит. С четка намажете тестото с жълтък.
Стъпка 8 /9
Поставете тигана във фурната и отстранете дръжката Ingenio. Печете във фурна с вентилатор на 180°C в продължение на 45 минути.
Стъпка 9 /9
Поставете дръжка Ingenio обратно и извадете тарта от фурната. Оставете да се охлади, преди да поръсите шамфъстъка и запечените бадеми отгоре.