Класически сос „Бешамел“
- Общо време 11мин.
- 5мин.
Приготвяне - 6мин.
Приготвяне - 0мин.
Охлаждане
Съставки
4 порции
50 г Масло
50 г Брашно
50 cl Мляко
Сол, пипер
1 щипка Мляно индийско орехче
Приготвяне
Стъпка 1 /6
Загрейте касерола на среден огън и изчакайте, докато термичното обозначение се оцвети напълно в червено. Добавете маслото и го оставете да се разтопи без да променя цвета си.
Стъпка 2 /6
Изсипете брашното в разтопеното масло и бъркайте с гъвкава шпатула в продължение на 1 минута и половина, за да приготвите брашното и текстурата да стане леко пенлива.
Стъпка 3 /6
С помощта на неметална бъркалка постепенно изсипете 1/3 от млякото, докато бъркате и готвите до сгъстяване.
Стъпка 4 /6
Разбъркайте върху огъня, разредете сместа с втората 1/3 от млякото, след което оставете да заври, за да се сгъсти сосът. Повторете с останалата 1/3.
Стъпка 5 /6
Когато сосът заври, продължете да готвите за 1 минута, като бъркате постоянно. Този метод ще гарантира, че Вашият сос „Бешамел“ няма да има бучки. Свалете от огъня, подправете със сол и черен пипер, след което добавете мляното индийско орехче.
Стъпка 6 /6
Използвайте този сос за приготвени зеленчуци или огретени.