Пиле с къри и домати
- Общо време 55мин.
- 10мин.
Приготвяне - 45мин.
Приготвяне - 0мин.
Охлаждане
Съставки
4 порции
12 Чери домати
8 Захаросани домати (с олио)
4 Пилешки бутчета
1 Лук
1 Морков
1 Ябълка „Златна превъзходна“
2 с.л. Пресен кориандър
1 Неосолено масло
1 ч.л. Захар
1 ч.л. Къри
0.5 ч.л. Канела на прах
20 cl Доматен сок
20 cl Птичи бульон (или вода)
4 листо Дафинови листа
Сол, пипер
2 с.л. Високомаслена сметана (48%)
Аксесоари
Висока тенджера/тенджера
Приготвяне
Стъпка 1 /9
Нарежете чери доматите на половинки. Нарежете сушените домати на половинки по дължина. Нарежете пилешките бутчета наполовина. Обелете и нарежете лука на тънко. Обелете и нарежете моркова на малки парченца. Обелете ябълката и я нарежете на кубчета. Измийте и нарежете кориандъра.
Стъпка 2 /9
Загрейте тенджерата и изчакайте, докато термичното обозначение се оцвети напълно в червено. Поръсете мазнина от доматите и масло в тенджерата.
Стъпка 3 /9
Пригответе пилешките бутчета, докато кожата покафенее. оставете настрана.
Стъпка 4 /9
Добавете моркова, лука, захарта, кърито и канелата. Гответе, докато лукът се карамелизира.
Стъпка 5 /9
Върнете пилето обратно в съда. Добавете доматения сок, бульона и дафиновия лист. Овкусете със сол и пипер. Оставете да заври.
Стъпка 6 /9
Оставете да къкри за 15 минути на слаб огън.
Стъпка 7 /9
Добавете ябълката и захаросаните домати. Гответе в продължение на 10 минути.
Стъпка 8 /9
Поставете пилето и зеленчуците в съд за сервиране. Добавете сметаната, половината кориандър и чери доматите към соса. Смесете и оставете да заври.
Стъпка 9 /9
Изсипете соса върху пилето и зеленчуците. Гарнирайте с останалия кориандър. Сервирайте.