Емпанади от сьомга с маскарпоне и копър
- Общо време 1ч. 20мин.
- 15мин.
Приготвяне - 35мин.
Приготвяне - 30мин.
Охлаждане
Съставки
4 порции
125 г Леко подсолено масло
250 г Брашно за сладкиши
5 г Сол
1 Яйце
50 г Мляко
300 г Филета от сьомга (2 парчета)
0.5 Шалот
3 с.л. Пресен копър
0.5 Лимон
100 г Маскарпоне
3 с.л. Крем фреш с 30% масленост
Сол, черен пипер
2 с.л. Брашно за сладкиши
1 Жълтък
50 г Мляко
Морска сол
50 г Маскарпоне
3 с.л. Крем фреш с 30% масленост
1 с.л. Пресен копър
0.5 Лимон
Сол, черен пипер
Приготвяне
Стъпка 1 /12
Предварително извадете маслото от хладилника, за да омекне.
Стъпка 2 /12
В купа пресейте брашното. Добавете солта и омекналото масло. Разбъркайте яйцето и млякото, след което разбъркайте с върховете на пръстите си и съберете тестото, за да се оформи топка. Сплескайте леко тестото, увийте го във фолио и го оставете в хладилника за 30 минути.
Стъпка 3 /12
Поставете филетата от сьомга върху дъска за рязане. Ако е необходимо, отстранете кожата. С помощта на нож нарежете сьомгата на малки парчета, след което я нарежете на ситно. Поставете нарязаната сьомга в голяма купа. Обелете и нарежете шалота, накълцайте копъра и изстискайте кората на половината лимон. Добавете всичко в купата и разбъркайте. Добавете маскарпонето и сметаната и подправете със сол и черен пипер. С помощта на вилица внимателно разбъркайте всичко заедно. Подправете на вкус.
Стъпка 4 /12
Върху леко набрашнена работна повърхност разточете тестото до дебелина 2 мм. С помощта на формичка за сладки с диаметър 10 см изрежете кръгове от тестото.
Стъпка 5 /12
В малка купа смесете жълтъка и млякото, за да получите златист цвят. С четка нанесете малко от сместа по ръба на всеки кръг от тестото.
Стъпка 6 /12
Поставете по една супена лъжица от плънката от сьомга върху всяко кръгче тесто. Прегънете тестото, за да се образуват емпанади, и леко натиснете ръба, за да запечатате тестото. Намажете емпанадите със сместа от жълтъци, но не прекалено много.
Стъпка 7 /12
Поставете 4 емпанади върху тавата за печене. Поставете тавата за печене на най-високата позиция във фурната.
Стъпка 8 /12
Включете уреда. Изберете програмата Bake (Печене близо до нагревателния елемент) на 220°C и задайте време за печене 20 мин. Натиснете СТАРТ.
Стъпка 9 /12
Възобновете готвенето: Включете уреда. Изберете програмата Bake (Печене близо до нагревателния елемент) на 230°C и настройте времето за готвене на 15 мин. Натиснете СТАРТ.
Стъпка 10 /12
Повторете това за всички емпанади.
Стъпка 11 /12
Междувременно направете соса: в малка купа смесете маскарпонето, крем фреш, нарязания копър и сока на половин лимон. Овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте и оставете настрана в хладилника.
Стъпка 12 /12
Сервирайте горещо. Поднесете със соса.