Торта „Зебра“ с ванилия и шоколад
- Общо време 55мин.
- 20мин.
Приготвяне - 35мин.
Приготвяне - 0мин.
Охлаждане
Съставки
8 порции
4 Яйца
180 г Пудра захар
150 г Масло
10 cl Мляко
230 г Брашно за сладкиши
7 г Бакпулвер (около 2 чаени лъжички)
2 с.л. Екстракт от ванилия
2 с.л. Неподсладено какао на прах
Приготвяне
Стъпка 1 /12
Отделете белтъците от жълтъците в две купички.
Стъпка 2 /12
В купата с жълтъците добавете захарта и разбивайте, докато сместа побелее.
Стъпка 3 /12
Разтопете маслото в микровълнова фурна или на котлон. Добавете го в купата с жълтъците и захарта. Добавете млякото и разбийте. Добавете брашното и бакпулвера, като продължавате да разбивате, за да се получи гладка смес.
Стъпка 4 /12
Разбийте белтъците, докато станат твърди. С помощта на шпатула внимателно ги сложете в предишната смес на 3 порции.
Стъпка 5 /12
Разделете тестото в две купи. Добавете екстракта от ванилия и разбъркайте внимателно. В другата купа добавете горчивото какао на прах и разбъркайте внимателно.
Стъпка 6 /12
Намажете с масло и поръсете с брашно форма с диаметър 20 см и височина 6 см.
Стъпка 7 /12
Използвайте 2 супени лъжици, едната за ваниловото тесто, а другата за шоколадовото. Поставете голяма лъжица ванилово тесто в центъра на формата. Поставете голяма лъжица шоколадово тесто в центъра на първата лъжица ванилово тесто. Повторете същото действие с ваниловото тесто, след това с шоколадовото тесто, като винаги поставяте тестото в центъра на предишния блат. Продължава се по същия начин, докато се използват всички смеси.
Стъпка 8 /12
Поставете формата върху решетката за печене.
Стъпка 9 /12
Загрейте предварително фурната: Включете уреда. Изберете програмата Bake (Печене близо до нагревателния елемент) на 160°C и задайте време за готвене 5 мин. Натиснете СТАРТ.
Стъпка 10 /12
Когато загряването приключи, поставете решетката за печене в средната позиция на фурната.
Стъпка 11 /12
Включете уреда. Изберете програмата Bake (Печене близо до нагревателния елемент) на 160°C и задайте време за готвене 35 мин. Натиснете СТАРТ.
Стъпка 12 /12
Оставете да се охлади 5 мин., преди да извадите от формата.