Фокача с билки и маслини Каламата
- Общо време 2ч. 30мин.
- 10мин.
Приготвяне - 20мин.
Приготвяне - 2ч.
Охлаждане
Съставки
6 порции
7 г Суха хлебна мая (1,5 чаени лъжички)
320 г Топла вода
500 г Обикновено бяло брашно
30 г Фин пшеничен грис
10 г Фина сол
50 г Зехтин
20 Черни маслини Каламата, без костилки
20 г Зехтин
Морска сол
Риган (или мащерка)
Приготвяне
Стъпка 1 /7
Смесете маята с малко топла вода в малка купа. Разбъркайте и оставете да престои за 5 минути.
Стъпка 2 /7
Поставете брашното и гриса в купа на миксер, снабдена с кука. Разбъркайте. Добавете фината сол, зехтина и сместа от мая/вода и месете в продължение на 10 минути на средна скорост. Покрийте с чиста кърпа и оставете да втаса в продължение на 2 часа на стайна температура.
Стъпка 3 /7
Поставете тестото върху тава за печене. Нарежете маслините Каламата наполовина. Разпределете ги отгоре и ги притиснете в тестото.
Стъпка 4 /7
С върховете на пръстите си направете дупки на равни интервали в тестото, без да го пробивате.
Стъпка 5 /7
Изсипете останалия зехтин в дупките и поръсете с морска сол и риган (или мащерка). Поставете тавата за печене на средната позиция на фурната.
Стъпка 6 /7
Включете уреда. Стартирайте програмата Pizza (Пица) на 220°C и задайте време за печене 20 мин. Натиснете СТАРТ.
Стъпка 7 /7
Консумирайте я топла или студена.