Безглутенова шоколадова торта с круши и лешници
- Общо време 1ч. 8мин.
- 30мин.
Приготвяне - 38мин.
Приготвяне - 0мин.
Охлаждане
Съставки
6 порции
2 Зрели круши
100 г Черен шоколад за готвене
1 с.л. Цели лешници
4 Яйца
75 г Пудра захар
8 cl Течен мед
2 ч.л. Екстракт от ванилия
13 cl Зехтин
140 г Смлени лешници, пресети
35 г Настърган кокос
35 г Неподсладено какао на прах
40 г Брашно от елда
10 г Масло
2 с.л. Брашно от елда
Приготвяне
Стъпка 1 /10
Обелете крушите, разрежете ги на две и ги издълбайте. Нарежете ги на тънки филийки. Начупете шоколада на ситно. Счукайте лешниците.
Стъпка 2 /10
Отделете белтъците от жълтъците в две големи купи: С помощта на миксер разбийте жълтъците. Добавете захарта, меда и ваниловия екстракт. Продължете да разбивате в продължение на 3 минути или докато сместа се удвои. Все още разбивайки, бавно добавете олиото.
Стъпка 3 /10
В купа смесете пресятите смлени лешници, настъргания кокос, какаото и брашното от елда.
Стъпка 4 /10
С помощта на чиста бъркалка разбийте белтъците, докато се образуват твърди върхове.
Стъпка 5 /10
В купата, в която се намира сместа от жълтъци, захар, мед и ванилия, добавете половината от сместа от лешници, кокос, какао и брашно на прах и половината от белтъците. Разбъркайте внимателно с шпатула до получаване на гладка смес. Повторете с останалата лешникова смес и останалите белтъци. Отново разбъркайте внимателно.
Стъпка 6 /10
Намажете с масло и поръсете с брашно форма за кекс с диаметър 24 см.
Стъпка 7 /10
Изсипете половината от тестото във формата. Поставете половината от крушите и начупения шоколад отгоре. Изсипете другата половина от тестото и подредете останалите круши. Поръсете счуканите лешници и останалия начупен шоколад.
Стъпка 8 /10
Поставете формата върху тавата за печене и я поставете на средния рафт на фурната.
Стъпка 9 /10
Включете уреда. Изберете програмата Bake (Печене близо до нагревателния елемент) на 160°C и задайте време за печене 38 мин. Натиснете СТАРТ.
Стъпка 10 /10
Оставете да изстине, преди да сервирате.