Печени на фурна патешки гърди с мед и моркови
- Общо време 1ч. 8мин.
- 10мин.
Приготвяне - 28мин.
Приготвяне - 30мин.
Охлаждане
Съставки
4 порции
1 с.л. Сос от стриди
3 с.л. Соев сос
3 с.л. Мед
20 cl Портокалов сок
2 Пресни патешки гърди (около 800 г)
750 г Моркови
2 с.л. Мед
4 с.л. Зехтин
10 cl Вода
30 г Кафява захар
2 ч.л. Смес от четири подправки
Сол, черен пипер
Приготвяне
Стъпка 1 /8
Смесете соса от стриди, соевия сос, меда и портокаловия сок в дълбок съд. Овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте.
Стъпка 2 /8
С помощта на нож разрежете кожата на гърдите, като създадете решетъчна шарка, но без да достигате месото. Поставете гърдите в маринатата, откъм страната с месото. Поръсете кожата с маринатата. Покрийте с кърпа и оставете в хладилника за 30 минути.
Стъпка 3 /8
През това време обелете морковите и ги разрежете на 4 по дължина. В купа за салата смесете меда, зехтина и водата. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете морковите и разбъркайте. Поставете морковите върху тавата за печене.
Стъпка 4 /8
Включете уреда. Изберете програмата Roast (печене на шиш) на 190°C и задайте време за готвене 15 мин. Натиснете СТАРТ. Регулирайте времето за готвене в зависимост от размера на морковите.
Стъпка 5 /8
Извадете патешките гърди от маринатата. Смесете кафявата захар и 4-те подправки в дълбок съд. Оваляйте гърдите в тази смес, като се уверите, че са покрити равномерно.
Стъпка 6 /8
Поставете патешките гърди върху решетката за печене. Поставете решетката за печене в средната позиция на фурната, без да отстранявате тавата с морковите. Изсипете половината от патешката марината в тавата за печене, върху морковите и разбъркайте леко.
Стъпка 7 /8
Включете уреда. Изберете програмата Roast (печене на шиш) на 190°C и задайте време за готвене 13 мин. Натиснете СТАРТ.
Стъпка 8 /8
Нарежете гърдите на филийки с дебелина около 1 см. Сервирайте горещи с морковите.